Where are the customers yachts?

Som en aktie/börsintresserad människa som jag blivit sen jag startade i Maj 2015 (Ja, jag klassas nog fortfarande som rookie i mina egna ögon) så är det en hel del böcker som är kul att läsa för att lära sig något nytt. Har en hel box som med böcker som jag har läst/ska läsa och alla är plockade ifrån olika profiler och folk med egna erfarenheter ifrån börslivet.

Den senaste boken jag precis har läst ut är boken Where are the customers yachts? (Where are the customers yachts?) som är skriven av Fred Schwed JR. Första utgåvan kom 1940 (!).

Boken är ganska komiskt skriven ur hur folkbeteenden fungerar och man kan känna igen även idag. Te.x så skriver Fred i boken att en kund som har blivit av med sina pengar gillar att säga att han har blivit “rånad” av Wall Street istället för att de var hans eget fel för att han lyssna på spekulanter som skulle ta hans pengar till månen!

De flesta kapitlen består av bilder för att illustrera hur texten är skriven. På bilden ovan så skriver Fred om att om man behöver hjälp med något så beställer man in expertis i den delen i sitt liv. Har man mentala problem kan man gå och se en psykiatriker, har man problem med avlopp kan man se en rörmokare. Om man vill ha hjälp med sin personliga ekonomi.. vart går man?

Är nog ganska stor sanning i att de flesta människor som handlar på börsen förlorar pengar i det långa loppet men bankerna tjänar pengar oavsett, det krävs mer kunskap bland folk för att man inte går till lokala banken och de sätter upp ett “rådgivarmöte” för dina pengar. Kan nästan garantera att du blir besviken då.

Är en rolig att läsa då det mesta stämmer även idag hur det ser ut, 77 år senare. Boken går igenom olika sektioner av Wall Street och finansvärlden och gör det på ett roligt sätt. Kan vara värt att plocka upp och läsa för ett gott skratt.

Borde jag köpa denna boken för att få reda på nya strategier?

Nej och nej. Om du köper denna boken för att lära dig hur du kan bli rikare snabbare kastar du pengarna i sjön. (Som de flesta böcker för att bli rik snabb.)

Vem borde läsa boken? 

Alla som vill läsa en klassiker skulle jag säga. Att man kunde känna igen sig i en bok ifrån 1940 är imponerande. Är knappast någon bok med siffror och grafer och hur kommer det gå om 10, 15, 20 år-bok. Detta är en bok som blir lite som komedi om hur Wall Street fungerar och vilka människor som gillar att gå dit för att satsa sina pengar.

Med det sagt, en läsvärd bok för folk intresserade av Wall Streets professionella experter verksamheter.

 

 

 

 

 

(Visited 25 times, 1 visits today)