Vart ska vi nu?

 

Skrev ett inlägg för ett tag sen om mina tankar om karriär som 20åring. Var väl lite av en skriva ner lite tankar på ett blogginlägg bara. Har sedan dess fått erbjudande att flytta till Dublin och jobba och har kommit in på lite matte kurser på komvux här hemma som jag funderar på att ta också så jag kan börja plugga “på riktigt” för framtiden.

vägval.jpg

Oftast så går mina tankar som bilden jag har här ovanför. Vad är den rätta vägen och den andra sidan med fel väg? Vad händer om jag gör fel beslut, vart hamnar jag då? Är självklart osäker men oftast lutar det åt något håll.

Detta tankesätt tycker jag dock är fel även om min “hjärna” vill tycka det är rätt väg. Även om jag skulle flytta till Dublin eller börja plugga här hemma så kommer jag tycka det är “fel”. Är som på den lokala pizzerian när man ska plocka något som man gillar.

Man är sugen på kebabtallrik men ändå gillar man kebabpizzan. När du börjat äta den ena så kommer du tycka att du skulle göra det andra. Så båda alternativen är “fel”.

Så om jag nu skulle bestämma mig för att börja plugga på Komvux så kommer jag tycka det är “fel”. Jag kunde välja en helt okej lön, boende och nya kompisar och erfarenheter i ett nytt land och i en huvudstad.

Om jag istället väljer att börja jobba i Dublin så kommer jag tänka på hur det skulle vara hemma i Sverige med att skaffa sig en riktig utbildning, framtida jobb som man verkligen gillar och en lön som är riktigt bra (är självklart ingen garanti men jag är optimist).

Så hur bestämmer man? Jag brukar oftast tänka mig vart jag vill sitta om 5 år. Om 5 år så vill jag för nuvarande sitta i slutet på mina studier, mitt i mina studier eller sitta på ett jobb som jag gillar.

Därför är plugget mer lockande även om jag inte gillar alternativet att leva på några hundralappar eller 2-3tusen i månaden. Kan självklart deltidsjobba också men då vill jag hellre jobba på att starta företag eller lära mig programmera eller liknande.

Mitt argument för att plugga går såhär: Om jag inte pluggar nu och jobbar på halvdanta/kassa jobb så kommer jag ångra mig att jag inte plugga tidigare. För vem vill börja plugga när man är typ 28 och vara klar vid typ 33? Kör en rejäl utbildning, jobba arslet av dig och pensionera dig i förtid eller ännu bättre: bli egenföretagare.

Så frågan vart ska vi nu lutar mot plugg för min del.

vägar.jpg

Denna bild tycker jag är mycket bättre att titta på när man står vid ett vägval. Oftast så går det åt två håll och ditt val kommer vara “fel” oavsett vad du gör.

TL:DR

Jag ska nog börja plugga istället för att välja ett jobb som skulle gett mig boende och helt okej betalt utomlands.

(Visited 48 times, 1 visits today)