Tar en chans med Lendify

Introduktion

Efter mycket hype bland börsbloggar och börspoddar med Lendify så har även mina ögon öppnat sig för P2P utlåning. Konceptet är coolt, att crowdfunda lån tillsammans med andra till privatpersoner är en intressant idé. Speciellt när man får utbetalningar (läs amorteringar och ränta) varje månad.

Men något säger mig också att det är riskfyllt. Speciellt när man läser om bland annat vad som hände med Trustbuddy.

Men idén är som sagt väldigt lockande. Men som det brukar vara med saker som låter bättre än vad de kanske egentligen är så finns det såklart risker med det också.

Jag har valt att investera 10000kr i Lendifys “Autoinvest konto” vilket i tur betyder att Lendify bestämmer ut vilka lån du ska investera i och återinvesterar även dina pengar som kommer in ifrån räntor och amorteringar.

Likvida medel kan man ta ut, men inga pengar som redan är ute hos lånetagare.

Här är utbetalningarna som jag väntas få på mina investerade pengar som är 3874kr än så länge. Är fortfarande 6126kr i saldo än så länge.

Risker

Något som Lendify har om en lånetagare inte skulle betala tillbaka ett lån är något som kallas “Kreditförlustfonden”.

Enligt denna så ska man:

“På kapital som har investerats fr.o.m. 2016-03-01 täcker Kreditförlustfonden endast upp återbetalning på lånebelopp (dvs. amortering) från låntagarna, och inte ränta. Detta innebär att du som långivare riskerar utebliven ränteutbetalning, även om Kreditförlustfonden täcker upp så att du får tillbaka lånets nominella belopp (utlånat kapital). På kapital som investerats i lån före 2016-03-01 täcker Kreditförlustfonden upp även utebliven ränta. För kapital som har investerats i lån före 2016-03-01 täcker Kreditförlustfonden även upp kreditförluster vid manuella investeringar. För kapital som investerats i lån fr.o.m. 2016-03-01 täcker Kreditförlustfonden endast upp kreditförluster på Autoinvestkonton.”

Med andra ord om jag uppfattade det hela rätt är att man förlorar ränteinkomsten men får tillbaka det man lånade ut. Men sen skriver de två rader nedåt såhär:

“Lendify garanterar inte att medel kan eller kommer att överföras från Kreditförlustfonden i det fall en låntagare inte inkommer med återbetalningsbelopp inom angiven tid, och en tidigare överföring från Kreditförlustfonden ska inte ses som ett åtagande eller skyldighet från Lendifys sida att göra ytterligare sådana överföringar för att förhindra att långivare drabbas av kreditförluster.”

Vilket får mig att fundera på om man verkligen får tillbaka sina pengar varje gång någon inte har råd att betala tillbaka lånet.

Börsbloggar och Börspoddar kanske marknadsför detta själva men undrar om de är själva så hårt investerade i Lendify. Vem vet?

Statistik

Min lånetyp är långa lån till högre räntor.

 

Hur mina 8 lån är uppdelade idag 3/4-2017

Vilken “klass” lånen ligger i. 3/4-2017

Hög ränta, lång löptid och inte många lån.. än.

Det kan vara värt att nämna också att endast 3874 är investerat än så länge genom Lendifys Autoinvest funktion. Vilket utgör 38,74% av min startsumma. Så jag har fortfarande 61,26% kvar att investera vilket gör att dessa siffror kommer antagligen att ändras inom de närmaste veckorna/dagarna.

Här är ett exempel på ett lån.

500kr till ett Fordon på ett 10 års lån.

Där är jag med i 0,40% av lånet som Lendify fixade åt mig. Skatten dras direkt och Serviceavgiften (Lendifys cash). Vilket betyder att min del av 7,47kr i månaden i slutändan blir 4,67 efter Skatt och Serviceavgiften.

Sammanfattning och framtiden

Med det sagt så kan jag avsluta detta inlägg med att det kommer säkert fler inlägg om hur det går i framtiden. Vem vet hur pengarna på depån kommer se ut i framtiden.

Jag är 100% medveten att jag kan förlora allt om te.x Lendify går i konkurs. Så det är därför jag kallade detta inlägg “en chans med Lendify” och inget annat.

Men även om jag är medveten om riskerna så är det fortfarande en lockande idé och intressant att investera i.

Viktigast är hur som helst att man vet vad man investerar i.

Vad tycker du? För riskfyllt eller en cool idè?

 

 

(Visited 40 times, 1 visits today)