Lysa – Söndagsläsning

För söndagens inlägg tänkte jag skriva om Lysa. Vad är Lysa? Ja, en bra fråga såklart. Som Claes Hemberg skriver så är det en fondrobot som “öppnar dörren för en enkel, billig och smart förvaltning”. 

Jag har personligen öppnat ett konto mig själv för att upptäcka om det finns några fördelar/nackdelar med detta sparande. Är det värt det? Finns det bättre alternativ? Går självklart argumentera en evighet men här är mina första tankar om just Lysa.

Vi kan börja med hur Lysa planerar att investera dina pengar. Du går igenom deras löfte, svarar på några simpla frågor som te.x

1.

Exempel på hur en sida kan se ut när de går igenom ditt investeringsförslag.

Ett exempel på investeringsförslag efter att jag la in några slumpmässiga uppgifter.

2. Vilken är din sannolika avkastning? 

Här beräknas sannolik avkastning för din investering som jag valde summan 100000KR.

3. Avgifter

Just avgifter har varit ett samtalsämne länge inom personlig finans och ja, finansbranschen antar jag. Fonder som tar ut för höga avgifter, banker som ljuger för sina kunder på “rådgivningsmöten”.. ja ni förstår.

Dessa siffror är Lysas egna uppskattade årsavgifter för en depå med 100TKR.

0,38% är riktigt bra för det man får enligt mig. Vilket tar mig till nästa punkt.

4. Portföljen? 

Med det investeringsförslaget som vi har haft med 61% aktiefonder och 39% räntor så får vi denna portfölj.

Personligen tycker jag innehaven är en god riskspridning med fonder som har låga avgifter. XACT gillar jag verkligen sedan tidigare och Vanguard känner jag också till sedan tidigare och jag tror på dem.

Självklart är detta något du kan modifera själv om du exempelvis skulle vilja investera 100% i aktiefonder eller 100% i räntor men baserat på frågorna du får så rekommenderar Lysa detta själva.

Värt att notera: Allt du sparar på Lysa är på ett ISK-Konto. 

5. Min portfölj.

Jag gillar personligen inte att skriva så mycket om tjänster eller banker som jag själv inte testat. Så jag passade på att starta mig ett Lysa-konto.

Efter att själv ha gått igenom investeringsförlslaget med Aktier 71% och Räntor 29%.

Min uppskattade årsavgift ligger för nuvarande på 0,38%, eller 2SEK per år om jag inte sparar mer såklart.

Min portfölj hos Lysa den 15/4-2017.

Vill man ha mer information om hur Lysa investerar skulle jag rekommendera https://lysa.se/white-paper

Sammanfattning

Jag investerar genom Lysa just nu. Och det är ett smart sparande som är billigt vilket jag gillar starkt. Företaget verkar vara seriösa och fonderna och räntorna verkar vara av god kvalité.

En viktig sak de håller på med är öppenhet och transparens. Inga dolda avgifter och trevlig kundservice. Håller mig borta från företag som gör det omöjligt att avsluta sina affärer med dem eller som ljuger till sina kunder.

Det återstår självklart att se hur det kommer att gå. Men jag själv månadssparar just nu genom Lysa och hoppas de håller den höga klass jag har hittills sett.

Vad tycker du? Kommentera gärna.

(Visited 561 times, 1 visits today)