Hur såg nätbankers hemsidor ut förut?

Många hemsidor kräver att de uppdateras och håller sig “moderna” för att folk ska kunna ta dem mer seriöst. Om man skulle starta en hemsida på 90 talet och sedan låta designen vara kvar än till idag finns det risk för att många möjligtvis inte kommer gilla den eller ta den så seriöst. Detta gäller såklart företag mer än privatpersoner exempelvis då bloggar exempelvis inte behöver se “snygga” ut för att få ta del av informationen.

Men som företag är det viktigare, enligt mig iaf. Och speciellt när vi snackar om banker, och just i denna del tänkte jag ta mig en lite vidare titt med hjälp av Waybackmachine för att se hur nätbankerna såg ut förut.

Vi kan börja med den första banken som är AktieInvest.

Den äldsta bilden jag hittade på Aktieinvest var ifrån 14 April, 1997.

Den andra nätbanken jag kollade på är Avanza.

Den äldsta bilden jag hittade på Avanza var ifrån 12 December 1998. Kul att notera att du betalade *endast* 200kr i courtage per paket här och normalkostnaden låg på 495kr. Lite skillnad ifrån dagens priser 🙂

Den tredje nätbanken jag tog mig en titt på var nätbanken Nordnet.

Nu den äldsta bilden på Nordnet.se är ifrån 9 Januari 1998. Dock så tror jag inte denna hemsida är ifrån Nordnetbanken då de verkar istället sälja IT lösningar. 

Den andra bilden ifrån vilket verkar vara när Nordnet fick domänen Nordnet.se verkar vara ifrån Oktober 2001 (äldsta jag hittade) men bilden är lite halvinkomplett då bilderna på sidan inte verkar fungera riktigt som de ska.

Den första kompletta bilden som verkar likna en fungerande hemsida kommer i Maj 2002 efter att de slagits ihop med den svenska nätmäklaren TeleTrade. 

Detta är i Maj 2002 efter de slagits ihop med Teletrade. Mycket fräschare än de andra två screenshotsen jag bifogade där uppe. 

Så detta är min första del i vad jag har tänkt mig bli en liten serie där jag kollar igenom olika nätbankers historia och hur de såg ut förr i tiden. Hade tänkt att efter nästa del göra ett litet collage där man kan se *historien* för dessa nätbanker och hur deras hemsida design har förändrats under åren.

Vill du kolla in dessa screenshots själv eller kolla upp andra hemsidor? Kolla gärna in denna hemsida https://archive.org/web/

Man kan hitta många roliga flashbacks eller internethistoria. I nästa del kommer jag som sagt sätta ihop ett collage med bankerna för att se utvecklingen sammanställt.

Vilken bank hade snyggast design på 90-talet? Kommentera gärna!

(Visited 53 times, 1 visits today)