Anmälde mig till en fantasy sports nyemission – En ny svensk favorit?

Scout Gaming Group

Jag brukar inte delta i IPOs så ofta. De flesta bolagen känns tveksamma och känns som bortkastade pengar om man deltar. Men ibland kommer det bolag som får mig att ta en närmare titt. Ett av de bolagen är Scout Gaming Group.

Vilka är Scout Gaming Group?

För att låta bolaget själva beskriva sig så står det såhär på deras hemsida.

“Scout Gaming Group was founded in 2014 in response to the growing Fantasy Sports market. We are today a team of 55 people in four countries and we provide the only B2B solution for network based Fantasy Sports in Europe. We have today some of the largest European operators on our client list which makes us very proud.”

Så bolaget agerar i en bransch där jag har stort intresse för. Något som jag har lärt mig efter att ha följt NFL och Amerikansk fotboll är att amerikanare älskar fantasy sports. När jag var yngre och ny vid sporten fattade jag inte direkt poängen men efter att ha lärt mig det är det något som jag kan rekommendera starkt till folk som vill testa på det.

Så vad är just fantasy sports?

I denna video förklaras konceptet ganska snabbt. Men för folk inom EU är konceptet av fantasy sports en aning främmande. Men intresset växer, och snabbt går det. Något som endast ansågs vara en kultur i USA,  sprids nu även över EU.

Källa: Scout Gaming Group

Ovan är en graf ifrån en presentation som bolaget hade.

Som vi kan se är tar det tid innan vissa saker anses vara socialt accepterade i våra samhällen. I början av 2000-talet hade vi betting online. 2011 rullade Casinon ut i mängder och nu under 2017/2018 är det dags för fantasy sports att slå igenom.

Konceptet i fantasy sports är att välja spelare på planen (vilken sport som helst nästan) och baserat på hur bra spelarna spelar så får man poäng som man tävlar mot andra i samma liga. Nu hur är detta ett spelande som man kan tjäna pengar på?

Fantasy Sports klassas som ett “skill game” där slumpen inte spelar en stor majoritet av dina spel utan här är det hur duktig du är på att analysera spelare och lag. Många faktorer spelar såklart roll där skador, form, trend, motstånd etc.

Källa: Scout Gaming Group

Här är en väldigt kort beskrivning men simpel att förstå. Du väljer ut ditt lag, du följer resultaten och kan chatta med andra spelare angående resultaten. Både socialt och kan vara lönsamt för spelare som är riktigt duktiga på olika sporter. Oftast så väljer man inte ut ett helt lag utan kanske 5-6 spelare beroende på turneringen. I fotboll kan det vara en målvakt, 2 anfallare, 1 mittfältare och en back te.x

Man kan spela på lite olika sätt i fantasy sports.

  • Head to Head – Man kan välja en match och spela direkt mot en annan spelare. Den som valde bäst spelare och fick mest poäng vinner insatsen ifrån båda personerna.
  • Mot flera spelare – Detta är det vanligaste inom fantasy sports. Te.x så väljer man att anmäla sig till Barcelona – Real Madrid tillsammans med 14 andra personer. Top 5 (eller liknande system) får ta del av vinstpengarna.
  • En hel säsong/halv säsong – Det finns att man spelar en hel säsong mot andra spelare men det är inte lika vanligt när man pratar om just den här branschen. Eftersom man vill ha aktivitet så blir det oftast att hela säsonger väljs bort då spelare fastnar och inte spenderar några pengar efter man har anmält sig till just såna turneringar. När man spelar för skojs skull eller endast med ett kompisgäng så är detta jättevanligt i USA eftersom det är oftast gratis eller inte reglerat av något betting bolag.

Hur tjänar bolaget pengar?

Källa: Scout Gaming Group

Själva affärsmodellen är att tjäna pengar genom att deras kunder ska kunna använda deras tjänster genom att erbjuda statistik, data och en platform. När pengarna kommer in är det en slags “rake avgift” som liknar den som finns inom pokern. Sen finns det även en fixed fee och en set up fee som kunderna måste betala.

Ju större intresset blir desto mer sporter blandas också in. Det finns ingen limit på fantasy sports utan om EU området börjar gilla detta/intresset ökar så finns det en riktigt stor möjlighet att blanda in sporter som innebandy, bandy, rugby osv.

Sammanfattning

Scout Gaming Group är helt klart ett företag som agerar i en business som växer mycket. Varför Scout Gaming Group före andra? Bolaget har många anställda som har varit med och gjort denna resan innan.

De har utvecklat en platform som är användarvänlig och utvecklas av många kompetenta utvecklare som sitter och jobbar i Bergen i Norge.

Bolaget är helt klart en chansaktie för de flesta investerare men med Handelsbanken och Swedbank som redan har tagit upp 84 procent av IPO erbjudandet visar det sig att intresset helt klart finns. Lyckas bolaget kan man stå som en av de största aktörerna inom fantasy sports i Europa. Och vilken marknad det kan bli. Frågan är bara om Européerna är redo för fantasy sports.

Jag tecknade och vill vara med på denna resa ifrån start. Första handelsdag är 6 December på First North. 

(Visited 20 times, 1 visits today)