30 Dagar utan Sociala medier

Har snart läst ut “Deep Work” av Cal Newport och jag måste säga att jag är imponerad. Efter att Mr.Syding spammade min e-post med boktipsen och efter att Snåljåpen skulle testa att läsa den så blev jag själv intresserad av den också.

Intressant nog så skriver Olle (Snåljåpen) samma sak som jag har känt efter. Nämligen att man jobbar riktigt bra när man sitter på tåg. När jag var i Stockholm för några veckor sedan så hade jag nog den mest produktiva dagen på väldigt länge när jag satt på tåget dit och hem. Jag skrev färdigt en uppsats jag hållit på med och läste flera kapitel i en bok jag läste. Då tänkte jag inte så mycket på det mer än att det var nog skönt att få komma bort lite och det var säkert därför.

Men när jag tänker efter nu i efterhand så ligger det nog något i det Olle säger, att det finns för mycket distraktioner i vårt vardagliga liv när vi egentligen ska göra vårt “Deep work”.

När jag började läsa boken Deep Work så trodde jag på en vanlig bok som i princip säger alltid det samma gamla med att “Träna för att bli mer produktiv!” eller “Med hårt arbete så lönar det sig i slutändan så du måste ge dig själv belöningar i mellan åt”, bla bla bla. Massor med strategier som inte funkat på mig innan. Antagligen inte för att de “inte” funkar men för att oftast så presenteras de väldigt vagt och utan någon direkt hjälp som man kan implementera i sin vardag.

Men det blev istället till min förvånad en god överraskning då boken ger dig många hjälpfulla tips för att få till arbete som är värdefull och inte bara slösa på en massa tid.

För att inte ge ut så mycket om boken utan jag tycker ni ska läsa den själva först för att få en godare insikt så har jag iaf en del jag tänkte testa. Och det är 30 dagar utan Sociala Medier.

Jag har redan kapat ut min facebook profil då jag verkligen inte känner att jag får någonting ut ifrån det. Har kvar messenger men det är för att kommunicera enkelt med mina kompisar. Det svåraste under denna månad kommer nog vara Reddit och Twitter dock. Jag gillar att scrolla på morgonen när jag vaknar för att se vad jag har “missat” och på kvällen och även på dagen vilket gör att mycket tid slösas bort på “ingenting” och jag känner att om jag istället skulle lära mig att programmera istället eller läsa böcker eller skriva blogginlägg så skulle jag få mycket mer ut ifrån mina dagar.

Cal Newport argumenterar i boken att man bör ställa sig två frågor efter dessa 30 dagar.

“Skulle mitt liv vara bättre om jag använde dessa sociala medier?”

“Var det någon som brydde sig om jag använde dem eller inte?”

Om man svarar “Nej” på dom frågorna så borde man nog ta bort sociala medier permanent enligt Cal eftersom de inte tillför något i ditt liv. Han säger också att man kan alltid komma tillbaka när man vill så varför inte testa. Tanken att ta bort sociala medier låter enligt mig väldigt lockande. Då tiden jag spenderar på sociala medier inte tillför något mer än “underhållning” eller någon slags personlig “keep yourself updated”. Men jag tror ärligt talat att man inte blir mer uppdaterad för att man spenderar mer tid på sociala medier.

Och man borde ju kunna få reda på nyheter på andra ställen så det argumentet passar inte hellre in så bra.

Man skulle egentligen inte “säga till någon” om att man ska göra detta. Bara om någon frågar. Men jag kände att min blogg är en bra ställe där jag skriver ner mina tankar om olika saker och det är ju inte bara för “andra” jag gör detta utan jag tycker att jag personligen kan utvecklas om jag fortsätter med bloggandet. Så därför bestämde jag mig för att göra det ändå.

Så den 15 April är jag “välkommen” tillbaka på sociala medier om jag själv känner för det.

För att hålla mig själv motiverad så jag gjort en kalender där jag sätter ett “X” på varje dag som jag klarar utan sociala medier.

Så hur länge tror ni jag klarar det? Jag tror jag klarar hela månaden.

PS. Mina inlägg publiceras automatiskt på twitter då jag aktiverat den funktionen via WordPress. Men är inte “aktiv” utan min blogginlägg kommer endast autopubliceras.

(Visited 36 times, 1 visits today)